Köpeklerde Beslenme


KÖPEK BESLEMEDE NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?
Ergin bir köpek günde bir kez mümkünse aynı saatlerde, özelliklede öğle saatlerinde beslemek en iyisidir.
Köpeğin yemekten sonra yediklerini sindirmesi için istirahat e ihtiyacı vardır. Köpeğin kabına konacak yiyecekler ne buz gibi ne de kaynar olmalıdır.
Köpeğinize kesinlikle tavuk, tavşan, pirzola gibi sivri, küçük kemikler vermeyin. Bu tür kemikler kolayca kırılır ve köpeğinizin gırtlağına, mide ve bağırsaklarına saplanıp tehlikeli hastalıklara yol açar.
Köpeğinize şekerli gıdalar ve çikolata yedirmemelisiniz. Bu tür gıdalar pek çok rahatsızlığın (özellikle gözlerde) gelişmesine neden olur.
Katı gıdalar köpeğin midesinde 9 saat kaldığı için erişkin köpeklere günde bir kez, en çok iki kez yiyecek vermek gerekir. Mamanın yanında her zaman taze ve temiz su bulundurun.

Konserve mama kullanmayı tercih ediyorsanız, aldığınız mamanın üretim ve son tüketim tarihlerine bakmalı, mamayı açtıktan sonra en kısa sürede mamayı tüketmelisiniz, zira konserve mamaların bozulma riski fazladır. 

Kuru mama kullanmayı tercih ediyorsanız, aldığınız mamanın üretim ve son tüketim tarihlerine bakmalı, mamayı kedinizin kilo ve yaşını baz alarak önerdiği günlük beslenme miktarlarını uygulamalısınız. Kuru mama ayrıca diş taşlarının oluşumunu engelleyerek diş ve dişeti sağlığını korumaktadır.
Dışarıdan beslenmeleri durumunda köpek yavruları 3. haftadan itibaren sütlerini kendi başlarına içmeye başlayabilirler.
Peynir ve süt köpeklerin sevdiği besinlerdendir. Bu besinlerde kemiğin iyi şekillenmesi için gerekli kalsiyumu taşır. Ayrıca yoğurt da aynı amaçla yedirilebilir.
Köpeklerinizi yemek artıkları ile beslememelisiniz. Onların sağlıklı yaşamaları dengeli beslenmelerine bağlıdır. Bunun için veterinerinizin önerilerine kulak verin.
Köpeğinizin seveceği ve onun yaş, ırk ve sağlık durumuna uygun bir mama ile beslenmesi en doğru seçim olacaktır.
Köpeğinizin yaşına, kilosuna, boyutuna, yaşam tarzı ve becerilerine ve özel ihtiyaçlarına göre bilimsel olarak hazırlanmış, besin içeriği ve enerji arasındaki ideal dengeyi koruyarak köpeğinizin gereksinim duyduğu tüm gerekli besin maddelerini içeren profesyonel mamalarla beslenen köpekleriniz çok daha sağlıklı olacaklardır.
Aynı insanlar gibi bir köpeğin hayat boyunca bazı besin maddeleri gereksinimleri değişmektedir. Yani yavru bir köpek için doğru olan yaşlı bir köpek için zararlı olabilir. Bu nedenle büyüme ve sağlıklı yaşam için köpeğinizin hayatının her dönemine uygun özel olarak formüle edilmiş doğru profesyonel mamalarla beslenmeleri vefakar dostunuzun uzun bir süre sizinle birlikte sağlıklı  ve kaliteli bir yaşam sürmesini sağlar.
Yaşam şekli ve yaşa bağımlı olarak bazı köpeklerin özel gereksinimleri vardır. Deri ve tüy duyarlılıkları, cilt rahatsızlıkları, sindirim problemleri ve besinsel problemleri olan hayvanlarda özel diyet mamaları kullanılmalıdır.
Köpeğinize ekstradan muz, armut, portakal, elma, karpuz, salatalık, havuç gibi meyve ve sebzelerden, büyüme döneminde ise süt ve ayda bir iki kez karaciğer gibi besinler vermeniz onun sağlığı açısından oldukça faydalı olacaktır.

KALİTELİ VE PROFESYONEL BİR MAMADA OLMASI GEREKEN KRİTERLER:
-Deriye sağlık, tüylere parlaklık kazandırmalı
-Sağlıklı ve kolay sindirilir olmalı
-Güçlü bir kemik ve eklem yapısı oluşturmalı
-İçeriğindeki vitamin ve mineraller organizmanın ihtiyaçlarını tam karşılamalı
-Kasları geliştirmeli ve kuvvetlendirmeli
-Bağışıklık sistemini güçlendirmeli
-Besin değeri yüksek ve dengeli olmalıdır. Dengeli ve iyi beslenen köpeğin çıkardığı dışkı miktarı azdır. Çünkü alınan besinlerin çoğu değerlendirilir. Bu da sizin için kolaylık sağlar.
Profesyonel mamalar yurdumuza dışarıdan direk ithal edildiğinden pahalıdırlar. Ancak içeriğin kalitesinden dolayı alınan gıdanın hepsi kullanılarak sağlıklı ve dengeli bir beslenme sağlanmış olur. Böylece bu mamalar az miktarlarda kullanıldığından size maliyeti düşündüğünüzden azdır.

KÖPEKLERİN GELİŞİM SÜRELERİNİ, BESLENME GEREKSİNİMLERİNE GÖRE 4 DÖNEME AYIRABİLİRİZ:

a) Yeni doğan

b) Süt emme dönemi: doğum – 2ay

c) Sütten kesilme dönemi: 1,5 ay - 2ay

d) Büyüme ve gelişme dönemi: 2 aydan 12-18 aya kadar

Yeni Doğan Köpekler:
Doğumun hemen sonrasında annenin memelerinden salgılanan kolostrum, içerdiği antikor ve diğer bağışıklık maddeleri ile yavru kedilerin hastalıklara karşı korunmasına yardımcı olur. Bu koruyucu maddeler sadece ilk 24 saat içerisinde yavrunun bağırsaklarından emilebildiğinden, doğumdan hemen sonra anne tarafından emzirilmeleri gelecek günler için büyük önem taşımaktadır.

Süt Emme Dönemi:
5-6 haftadan itibaren sütten kesilmesi ve yarı katı veya katı gıdalara geçirilmesi gerekir.Bu dönemden sonra besinsel gereksinimlerini profesyonel köpek mamalarından sağlayabilir. Yavrular ilk 3 – 4 hafta boyunca, günde minimum dört yada altı kez emzirilmelidir. 5 haftalığa ulaşıncaya kadar anne sütü normal gelişim için yeterlidir. Bu sürenin sonunda anne sütü yavrunun artan yüksek miktardaki kalori ihtiyacını tek başına karşılayamayabilir. Bu yüzden yavrular, anne sütünün yanında takviyeler ile tanıştırılmalıdırlar.
Yavru köpek anne tarafından beslenemiyorsa, ilk 8 gün içinde günde 8 kez süt vermek gerekir. 8 inci günden 3 haftaya kadar günde 5-6 kez, sütten kesilene kadar ise 4 kez süt vermek gerekir.

Sütten Kesilme Dönemi:
Bir çok yavru en geç 8 haftalıkken sütten kesilirler. Anne sütünden kesilmelerine yakın yavruların, 4 - 5 haftalıkken, yarı katı gıdalar ile tanıştırılmaları gerekir. Bu dönemdekiler için yüksek kaliteli yavru mamaları su ile yumuşatılarak yavrular günde en az üç kez beslenmelidirler. Kuru mamaya geçiş 6 haftalığa ulaştıklarında gerçekleşebilir.

Gelişme & Büyüme Dönemi:
Yavru köpeklerin ihtiyaçlarını karşılayabilecek yüksek besin değerlerine sahip hayvansal kaynaklı gıdalar ile beslenmeleri onların gelişiminde çok önemlidir. Ancak büyük ırk köpekler verilen mamaların protein, kalsiyum,yağ ve enerji miktarlarının gereğinden fazla yüksek olması nedeniyle, çok hızlı kilo alınması halinde kas ve kemik gelişimi daha yavaş kalmakta, vücut ağırlığının artması sonucunda da, kemik ve eklem bozuklukları ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca bilinenin aksine çok fazla kalsiyum da büyük ırk yavrularda yine kemiklerde ve eklemlerde rahatsızlıkların oluşmasına neden olabilir.
Bu nedenle küçük- orta boy ile özellikle yetişkin ağırlıkları25 kg’ ın üstünde olan iri boy ırkların yavruları için 2 aylıktan 12-18 aylık olana kadar farklı formülasyonlarda ki mamalarla beslenmelidirler.
Köpeklerde günlük öğün sayısı olanaklara göre ayarlanır ve öğün sayısı yaş büyüdükçe azalır.
-2 aylık bir kediye günde 4 kez
-5 aylık bir kediye 3 kez
-Ergin yaşa (2-3 yaş) gelinceye kadar 2 kez yemek verilir.

Erişkin Köpeklerde Beslenme:
Köpekler iştahlarına, görevlerine ve karakterine göre iki şekilde beslenebilirler. Yavrular 12-18 aylığa ulaştıklarında ise yüksek kaliteli erişkin mamasına geçilmesi önerilir. Bu geçişin birkaç güne yayılarak, daha önceki maması ile karıştırılarak yapılması yeni mamaya uyum açısından iyi olacaktır. Bunun yanında köpeğinize vermeniz gereken ek vitamin veya minerale gerek yoktur.
5-7 yaşlarına kadar devam eden  bu dönemde  normal köpekler, az hareketli veya kilo almaya eğilimli köpekler ile hareketli veya sinirli köpekler gibi 3 temel gruba hitap eden özel olarak hazırlanmış mamalardan, uygun olanı ile besleme yapılmalıdır. Seçim için veterinerinize danışınız.

Yaşlı Köpeklerin Beslenmesi:
Köpeklerde yaşlılık başlangıç yaşı; büyük ırklarda 5, küçük ırklarda 7 yaşından sonraki dönemdir. Yaşam eğrisinin uzaması ve hayat kalitesinin gelişmesi için yaşlılık döneminde beslenmeye dikkat edilmeli ve düzenli sağlık kontrolleri aksatılmamalıdır.Yaşlı köpekler( senior) için olan diet mamalarla beslenmeye devam edilmelidir.
-Yaşlı köpekler ise özellikle böbrek problemlerine eğilimlidirler ve fazla miktardaki fosfor ileri böbrek harabiyetine neden olabilir.
-Aynı insanlarda olduğu gibi çok fazla tuz yüksek kan basıncına sebep olabilir. Böbrek ve kalp rahatsızlıklarının daha da kötüleşmesine neden olur.
-Yaşlı köpekler için hazırlanan bu türden mamalarda karbonhidratlar, yağlar, proteinler, tuz, fosfor, kalsiyum, vitaminler… gibi besin maddeleri miktarları küçük dostunuzun daha uzun süreler sizinle birlikteliği için özenle doğru olarak ayarlanmıştır.

Önerimiz;
-Yaşlı köpeklerinizi,  bu türden  özel  mamalarla besleyiniz.
-Düzenli veteriner hekim ziyaretleriyle, hekiminizin önerilerini uygulayarak , köpeğinizin sağlıklı ve mutlu bir yaşlılık dönemi geçirmesini sağlayabilirsiniz.
Gebelik ve Laktasyon Döneminde Beslenme: Doğumu takiben ilk gün anneye yiyecek verilmez, yalnız bol, temiz, taze ve çok soğuk olmayan içme suyu yeterlidir. Doğumdan sonra anne köpeğin besin maddeleri ve enerji gereksinimi ile yem tüketiminin arttığı unutulmamalıdır. Bu artışın nedeni annenin süt vermesidir. Bu dönemde anne yediği mamadan gerekli enerjiyi almalıdır. Bu süt salınım miktarını ve sütün kalitesini etkiler. Bu nedenle anneye emzirme dönemi boyunca, yavruların büyümesi için kullanılan bol protein ve enerji taşıyan mamalardan verilir.

Hamile ve süt veren köpeklerin beslenmesi üzerine tavsiyeler:
-Yüksek enerji ve besinleri, ideal dengede içeren mama kullanmalısınız, 
-Günlük miktarı az, öğün sayısı fazla olacak şekilde besleyin. Mama günde 2-3 öğün olarak verilmelidir,
-Hamileliğin sonuna doğru mama miktarını 1-1,5 kat arttırabilirsiniz.