Köpek Bakımı



Köpeklerde ilk çiftleşme isteği ırklara göre değişmekle birlikte 6 aylıktan itibaren 7-8 inci aya doğru görülmeye başlar. Altı ay aralıklarla yılda iki kez çiftleşme isteği gösterirler.(Özellikle Şubat-Mart ve Ağustos-Eylül aylarında) Kızgınlığın süresi 3 haftadır.
Seksüel olgunluğa ise 12-15 inci ayda erişirler. Bu nedenle ilk kızgınlıkta köpeğinizi çiftleştirmeyiniz. En uygunu 2 yaşından sonra çiftleştirmenizdir.
Gebelik süresi 58-65 gündür (ortalama 63 gün). Süt verme süresi 6-8 haftadır. Bir seferde doğan yavru sayısı 1 ile 10 adet arasında değişir.
Yeni doğan yavruların gözleri ve kulak yolu kapalıdır. Bunlar 10-16 günde açılırlar.
Köpek yavruları sık sık acıkır ve süt içerler. Aynı şekilde sık sık da işerler. Geri kalan zamanlarında ise sakin bir ortama ve uykuya ihtiyaç gösterirler.
Köpeklerde süt dişleri 1-2 ayda çıkar. Kalıcı dişler ise 6. ayda bunların yerini alır.
Köpeğinize davranış şekliniz, çocuklarda olduğu gibi aynı zamanda hem katı, hem yumuşak, bazen sevgi dolu bazen ciddi, bazen hoşgörülü bazen kül yutmaz olmak gerekir.
Köpeklerde doğum sonrası ilk iki ay bebeklik dönemi olduğundan bütün eğitim girişimleri sonuçsuz kalacaktır. Bu süre içinde köpeğinize iyi bir yemek ve uyku sağlamak, yeterince ekzersiz yaptırmak ve oynamaya bırakmak yeterlidir.
Tüm eğitimlere 2 inci aydan sonra başlanmalıdır. İlk komutlar 2-3 aydan itibaren öğretilebilirse de tam bir eğitim için seneler gereklidir.
Eğitim için kullanacağınız metot asla dayak ve şiddet uygulamak olmamalıdır. Ona karşı sabırlı ve otoriter davranıp istediğiniz gibi davrandığında ise ona sevgi gösterip ödüllendirmeniz yeterli olacaktır. Unutmayın ki onlar sesinizin tonundan her şeyi anlayabilecek sezilere sahiptirler.
Aşıları yapılmamış bir köpeği dışarı çıkarmayınız. Çıkartmak zorunda kalırsanız kucağınızda çıkartınız. Bu nedenle 7 inci haftadan itibaren köpeğinizi mümkün olduğu kadar çabuk bir veterinere götürünüz.
Sağlıklı bir köpek; Hareketli ve neşelidir, oyuncudur, dikkatlidir, tüyleri parlaktır ve kellik yoktur, derisinde kepek ve yara yoktur, iştahlıdır ve ne şişman nede zayıftır.

İyi bakılmaları halinde cinslere göre değişmekle beraber en çok 20 yıl yaşayabilirler.

KÖPEĞİN HAVLAMA DİLİ
Duraklayarak birkaç kere tekrarlanan havlama: Köpeğiniz kavrayamadığı bir durumla karşı karşıyadır. Köpeğiniz şüpheleniyor ve size haber vererek gelirseniz iyi olur diyor.
Uzun süreli duraklı havlamalar: Köpeğiniz sizi şikayet ediyor. Yalnız kalmış ve kendisine arkadaş istiyor.
Birkaç kez tekrarlanan kısa havlamalar: Köpeğinizin size hoş gelin dediği andır.
Bir seferlik kısa havlama: Yaptığınız bir şeyden sıkılmış ve size artık yeter diyor.
Uzun, kısa, tiz havlamalar: Ne yaptıysanız köpeğinizin canı yanıyor. Hemen onu sevin ve yatışmasını sağlayın.
Mırıldanarak havlama: Hadi oyuna başlayalım demek istiyor.
Sesi giderek yükselen havlama: Oyun esnasında arkadaşına oyuna devam etmesini söylemektedir.
Derin hırlama ve havlama: Köpek savaşmaya hazır ve öfkeli olduğunu anlatıyor.
KÖPEĞİN TÜYLERİ VE TIRNAKLARININ BAKIMI
Köpeklerin tüyleri evinizde halı ve koltuklarınıza yapışır. Kullanılan elektrik süpürgesinin gücü çoğunlukla bunları temizlemeye yetmez. Bu sorunu engellemek  veya en azından azaltmak için haftada bir kez düzenli olarak köpeğinizin tüylerini fırçalayın.
Haftada bir defa fırçalanmayan köpeklerin tüyleri keçeleşir ve açılmaz. Köpeğin tüylerinin çok kısa kesilmesinden başka çare kalmaz.
Düşük kulaklı ve tüylü köpeklerde, kulak tüylerini ve kulakları özenle temizlemek gerekir. Özellikle yaza doğru pisi pisi otundan sakınmak lazımdır. Bu nedenle köpeğiniz dışarıdan geldiği zaman, parmak arası tüylerini ve kulakları iyice kontrol ederek bu otları temizleyiniz
Eğer köpeğiniz sizin dikkatinizi ısrarlı bir şekilde çekmek isterse, kolunuza veya ayağınıza patileri ile vururken tırnaklarını kullanır. Bu nedenle tırnakları uzunsa canınız yanar yada köpeğinizin tırnakları kırılabilir. Yürümesine engel olur. Böyle durumlarda düzenli olarak tırnakların kesilmesi önerilir.

KULAKLARIN BAKIMI
Bir haftada veya 15 günde bir kulakların temizlenmesi uygun olur. Sağlıklı kulak hemen hemen kurudur ve hafif yağlıdır. Sekresyonu siyahımtırak akan kulak ise hastadır. Ayrıca hayvan başını sallar ve kulağını kaşır. Bu durumda onu tedavi ettirmek gerekir. En kısa zamanda veterinerinize baş vurun.

DİŞLERİN BAKIMI
Uygulanan yanlış beslemeler ve yapılmayan diş bakımları sonucunda oluşan diş taşları sonucunda ağız enfeksiyonları ve diş çürüklerine neden olur. Bu nedenle köpeğinizin dişlerini inceleyin. Eğer onların köklerinde yeşilimsi-kahverengi birikimler varsa, bu oraya diş taşlarının yerleştiğinin kanıtıdır. Bunun önüne geçmek için evde uygulayacağınız diş bakımı ve temizliği ile veterinerinizin düzenli olarak dişlerini temizlemesi yeterlidir.

GÖZLERİN BAKIMI
Özellikle göz yaşı eğilimi fazla olan ırklarda önemlidir. Gözleri temizlemeye korkmayınız. Bunu kaynamış papatya suyuna bastırılmış pamuk ile yapabilirsiniz.

AYAK TABANI YASTIĞI BAKIMI
Ayak tabanı yastığı köpeğin ayakkabısıdır. Onları zaman zaman kontrol etmek gereklidir. Onlar aşındıkça köpeğiniz eskisi gibi uzun yürüyüş yapamayacaklardır. Özellikle avcılar av mevsimi başlamadan onları kuvvetlendirmek için bir ay öncesinden köpeklerini antrenmanlara başlatırlar.

ANAL BEZLERİN BAKIMI
Köpeklerin anüslerinin iki yanında iki küçük bez vardır. Bunlar kötü kokulu bir madde salgılarlar. Bunların zaman zaman dolması olağandır. Köpeğiniz bunları boşaltmak için arkasını yere sürter. Yada buralarda zamanla enfeksiyon gelişir ve apseleşmeler ve şişmeler görülür.

BANYO
Köpeklerin kendi ırk özelliklerine göre değişen doğal kokuları vardır. Bu kokunun evde yayılmasının önüne geçebilmenin tek yolu onlara belli aralıklarla çok sık olmaması kaydıyla banyo yaptırmak olacaktır. Burada en önemli konu banyo için özel köpek şampuanlarının kullanılması ve banyo sonrası tüylerin iyice kurutulmasıdır.

EGZERSİZ
Köpeğiniz gün boyu hareketsiz kalırsa bu onun ileriki yaşlarda çeşitli sağlık sorunları yaşamasına, sıkılmasına,sinirli olmasına yol açar. Eğer köpeğinizi bahçede serbest bırakmak olanağı bulamazsanız, dışarıda gezinti yaptırmanız zorunludur. Sizinle beraber oynayan, koşturan veya yürüyüşe çıkan köpeğiniz çok mutlu ve sağlıklı olacaktır.